sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kovan onnen sitruunakakku

On meinannut blogin pitokin tyrehtyä tämän kovan onnen kakun vuoksi. Jospa kerron tarinan alusta lähtien. Ystäväni oli -90 luvulla Joutsassa opettajana ja sai sieltä Joutsan maa-ja kotitalousnaiset ry:n mahtavan Parhaat kahvikakut lehtisen. Ohjeet on koottu vuonna 1999 kodinpäivänä järjestetyn kahvikakkukilpailun tuotoksena. Kirjasessa on 21 erilaista kakkureseptiä. Päätin aloittaa kilpailussa kolmanneksi tulleesta kakusta eli Seija Pekkalan sitruunakakusta.


Alku oli yhtä juhlaa. Sitruuna näyttää aina niin hyvältä ja piristävältä.


Taikina oli valmis vuokaan ja edelleenkin hyvältä näyttää.


Kumoamisen jälkeen ei enää näyttänyt niin hyvältä. Vaikka voitelin vuoan aivan kuten ennenkin ja kakkuvuokani on palvellut aikaisemmin varsin ansiokkaasti.


Koska kakku oli maultaan todella mehevä ja hyvä, päätin antaa uuden tilaisuuden. Ostin uuden kakkuvuoan, jota olin himoinnut jo pitkään. Tosin se paksu alumiininen versio, jonka todella olisin halunnut ostaa, oli loppu kaikista verkkokaupoista ja jouduin tyytymään tähän ohuempaan versioon.



Ja kuten blogeissa yleensä, tämäkin näytti niin hyvälle.


Mutta lopputulos oli aivan sama. Kakku erittäin mehevää, mutta sama lopputulos (säästän jo silmiänne tältä epäonnistumiselta). Vuoka on myöhemmin todettu sekin toimivaksi, joten sitäkään ei voi syyttää.

Heitänkin nyt haasteen. Onnistuuko joku ratkaisemaan, mitä tein väärin ja onnistuuko joltain kakku paremmin?

Sitruunakakku

3 munaa
2 kkp tai 1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vettä
150 g voita
2 kkp tai 1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 kkp perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa munat jasokeri vaahdoksi. Kiehauta voi ja vesi. Lisää neste ja kuivat aineet vuorotellen sekoittaen. Paista 175-180 asteessa.

Paistoin itse kakun 175 astetta, 45 minuuttia. Kakkuun olisi voinut tehdä vielä ohjeen mukaisen kuorrutuksenkin:
1 paketti tomusokeria (225 g)
1 rkl sulatettua voita
1 rkl kahvia
1 rkl kaakaota

Tässä vaiheessa jo säästin koko perheen linjoja ja jätin kuorrutteen pois. Kolmas kerta toden sanoo tämänkin kakun kohdalla, mutta ei ihan lähiaikoina. Mieli kaipaa jo välillä onnistumisiakin :)

6 kommenttia:

  1. Oliko kakku varmasti kypsä? Jäähdytitkö tarpeeksi ennen kumoamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä molempiin. Kakku oli kypsää niin kakkuvuoassa ja irronneessa osassa. Ja annoin kunnolla jäähtyä. Jälkimmäisen kakun ihan viileäksi asti, huoh....

      Poista
  2. Voi että, onpa ollut huono-onninen kakku! Toivottavasti oli kuitenkin hyvää!

    VastaaPoista
  3. Tuo kuorrutuksen 1 paketti tomusokeria on muuten ollut 1999 kooltaan 225 g, ei siis nykyinen 500-grammainen. Tuo taikinan vesimäärä kuulostaa jotenkin paljolta, onko se oikein, Ja jauhomäärä taas pieneltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Kiitos!Päivitän sen tuohon ohjeeseenkin, jos joku haluaapi kuorrutella kaakkunsa. Määrät on ohjeen mukaiset, mutta voisin kyllä testata kolmanteen kakkuun vähän muokata ohjetta. Kolmas kerta toden sanoo ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi.