Ajattelin tarkistamatta, että piparirasiassamme olisi sen verran pipareita vielä jäljellä, että saisin kakkuun tarvittavat, mutta kuinkas kävikään....
Onneksi löysin vielä kaupan pipareita muutaman toisesta kaapista, mutta kovin oli laiha saalis.
No sitten korppujauhoja ja yksi hapankorppu joukkoon. Kävin ostamassa Alkosta punssia tätä varten. Tuli aika kallis kakku reilun 15 euron pullon vuoksi, meillä kun sitä ei kukaan juo. No pitää leipoa monta kakkua :)
Kumosin kakun liian aikaisin, sillä en ottanut huomioon, että välissä ollut hillo oli vielä kuumaa, vaikka muu kakku olikin jäähtynyt.
No ei hätää. Koristellaan kakku. Koristelu on pois mukavuusalueeltani, mutta peitti halkeamat kuitenkin.
Mitä muutoksia tein alkuperäiseen ohjeeseen? Voin sijaan käytin juoksevaa margariinia, kuten aina. Mantelijauhetta käytin koko pussillisen. Karvasmantelin jätin pois. Kuorrutteessa en käyttänyt vadelmamehua. Muutoin alla olevan ohjeen mukaan.
Runebergin kakku
200 g voita
2 dl sokeria
0,5 dl appelsiinin mehua
2 kpl kananmunaa
appelsiinin kuorta raastettuna
2,5 dl jauheseosta (sekoitus piparkakkua, hapankorppua ja korppujauhoa)
1,75 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
2 dl sokeria
0,5 dl appelsiinin mehua
2 kpl kananmunaa
appelsiinin kuorta raastettuna
2,5 dl jauheseosta (sekoitus piparkakkua, hapankorppua ja korppujauhoa)
1,75 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
Kakun sisään
1 dl vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
1 dl vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
Kostutus
1 dl punssia (arrakin makuista)
1 dl vettä
1 dl punssia (arrakin makuista)
1 dl vettä
Kuorrutus
tomusokeria
vadelman mehua
tomusokeria
vadelman mehua
Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksi
kerrallaan, kokoajan vatkaten. Lisää appelsiinin mehu ja raasta mukaan
appelsiinin kuorta, sekä halutessasi pari tippaa karvasmantelia.
Sekoita jauheseos piparkakuista, hapankorpuista ja
korppujauhoista. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot.
Pursota puolet taikinasta voideltuun kuivakakkuvuokaan.
Kaiva keskelle "oja", joka täytetään paistonkestävällä
vadelmamarmeladilla. Pursota loput taikinasta päälle.
Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verra. Anna
jäähtyä.
Kostuta kakku punssi-vesiseoksella.
Tee sokerikuorrute tomusokerista ja vedestä tai vadelmien
mehusta.
Loppuun en malta olla esittelemättä piparirasiani kantta. Tämä on äidiltä peritty vanha rasia. Oli heittämässä sitä muutossa roskiin, kun pelastin sen :) Hyvää tulevaa Runebergin päivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi.