perjantai 1. tammikuuta 2016

Maailman paras kuivakakku?

Kuivakakku, kahvikakku tai kaakku. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Olen jo vuosia puhunut näiden ihanien kakkujen puolesta. Jossain vaiheessa nuoremmassa sukupolvessa jo lähes unholaan vaipunut kakkulaji on näyttänyt selvästi tekevänsä paluuta. Yhdestä puolestapuhujasta lisää ei liene haittaa. Ryhdyin jo reilu vuosi sitten puhumaan ideastani pyhittää blogi kuivakakuille. Yllättäen sain kuulla monenlaisia tarinoita lempikakkujen takana ja ryhdyin näitä laittamaan talteen. Vuosien varrella on myös kertynyt monia omia suosikkeja, joita haluan jakaa. Ajatuksen tasolla voisin julkaista kakkuohjeen kerran viikossa. Elämä on kuitenkin yllätyksellistä, joten stressiä tästä blogista ei oteta. Mennään rennolla meiningillä.

Nimestä huolimatta tässä blogissa ei esitellä (toivottavasti ainakaan) kuivia kakkuja vaan erittäin meheviä versioita. Aloitetaan.

Uuden vuoden halusin aloittaa kokeilemalla jotain aivan uutta. Laitoin Googleen vaatimattomasti hakusanaksi maailman paras kahvikakku. Ja löysin seuraavan reseptin. Samaa kakkua oli useammassa blogissa. Osa kertoi sen olevan Marttojen 2008 julkaistu ohje ja osa kertoi sen olevan Sara La Fountainin resepti. Mutta näinhän se on hyvissä resepteissä, että ne kiertävät ja muuttavat aavistuksen muotoaan. Minä noudatin pääpiirtein Kotikokista löytämääni versiota. Alunperin kakku on tehty täytekakkuvuokaan, mutta minä tein sen kuivakakkuvuokaan. Tähän taikinaan saa olla se suurin kakkuvuoka. Käytin juuri joululahjaksi saamaani 2,4 l kokoista sydänvuokaa. Kermaviilin sijaan laitoin maustamatonta jogurttia, voin sijaan laitoin taikinaan juoksevaa margariinia ja laitoin täyden satsin kanelia. Näin sen tein:


Maailman paras kuivakakku


Kakkutaikina:
200 g             margariinia
3 dl                sokeria
3                    kananmunaa
2 tl                 vaniljasokeria
2,5 dl             maustamatonta jogurttia
5,5 dl             vehnäjauhoja
2 tl                 leivinjauhetta
1/2 tl              soodaa
1/2 tl              suolaa

Murukerrokseen:
1,5 dl             pehmeää fariinisokeria
1,2 dl             vehnäjauhoja
2 tl                 kanelia
ripaus            suolaa
3 rkl               voita


Ota murukerrosta varten voi pehmenemään. 


Sekoita kakkutaikinan kuivat aineet erillisessä kulhossa: vehnäjauho, leivinjauhe, sooda, suola ja vaniljasokeri keskenään. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmunat seokseen yksitellen, hyvin sekoittaen. Lisää jogurtti. Sekoita kuivat aineet taikinaan.


Nypi murukerrosta varten kaikki ainekset murutaikinaksi.


Voitele ja tarpeen mukaan korppujauhota vuoka. 

Kaada taikinasta puolet kakkuvuokaan. Ripottele väliin reilu puolet muruseoksesta ja painele muruseosta haarukalla kevyesti taikinan sisään. Lisää loput kakkutaikinasta. Ripottele loput muruseoksesta kakkutaikinan pinnalle ja taas painele kevyesti haarukalla taikinan sisään.


Paista kakkua 175 asteen uunissa noin 50-60min ja anna jäähtyä hyvin. Kumoa jäähtyneenä. 

Uuniin mennessään kakku näytti tältä:


Hiukan jännitti, tuleeko taikina uunissa ulos vuoasta.


Mutta hyvin pysyi aisoissa.


Koska vuokani oli valettua alumiinia, sai sen jäähtymistä odotella pidemmän tovin. Mutta lopputulos palkitsi. Pelkän öljyämisen avulla irtosi kauniisti vuoasta.


Ja kelpasi uudenvuoden vieraille. Paras kiitos leipurille :)


1 kommentti:

  1. Kunhan herkkulakkoni hellittää, niin taidan käydä täällä useamminkin!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.