tiistai 29. maaliskuuta 2016

Punssi-suklaakakku

Kampaajalla istuessani selailin uusinta Kotiliesi lehteä (6/2016). Silmiini osui Punssi-suklaakakku resepti (minulla on harjaantunut kakkututka). Koska Runebergin kakusta jäi reilusti punssia yli, enkä raaskinut sitä viemäriinkään kaataa, tuli resepti kuin tilauksesta. Heti kotimatkalla ostin lehden. Reseptiä minulla ei ole vielä jakaa, koska sitä ei vielä löydy Kotilieden nettisivuilta, mutta sen voi tietysti käydä vilkaisemassa kirjastossa.  Nyt löytyy reseptikin! Kakku on Kaisa Liskin käsialaa.


Punssi-suklaakakku (vähän muokattuna)

Taikina
150 g maitosuklaata
400 g juoksevaa margariinia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
6 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1½ dl kylmää, vahvaa kahvijuomaa

Kostutus
1½ dl punssilikööriä
½ dl vettä

Kuorrutus
50 g maitosuklaata
1 rkl huoneenlämpöistä voita

Koristeluun
pääsiäismakeisia

1. Rouhi maitosuklaa veitsellä karkeaksi. Vaahdota kulhossa margariini ja sokerit. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen välillä huolella vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan vuorotellen kahvijuoman kanssa. Lisää lopuksi suklaarouhe ja sekoita kevyesti nostellen tasaiseksi taikinaksi.

2. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (2,5 l) huolellisesti. Valuta taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti. Nosta kakku jäähtymään ritilälle.

3. Kiehauta kostukeliemen ainekset. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja lusikoi liemi lämpimän kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä huolella seuraavaan päivään.

4. Paloittele ja sulata loppu maitosuklaasta mikrossa. Lisää tilkka juoksevaa margariinia. Anna jäähtyä hetkinen. Levitä kakun päälle. Koristele pääsiäismakeisilla. Säilytä kakku kuvun alla jääkaapissa.

Alkuperäinen ohje: Kaisa Liski
 

Nyt aion esitellä miten käy joskus kokeneemmallekkin kokille. Reseptiä katsoessani mietin, että tuleepa kakkuun paljon kaikkea. Muniakin kuusi. Jotenkin 200 asteen lämpötila tuntui kovalta kuivakakulle, joten päätin paistaa sen 175 asteessa. Niin luulin tekeväni. Kun munakello soi, tuli keittiössä vastaan palaneen käry. Olin vääntänyt uunin 225 asteeseen. Ja näin siinä sitten kävi.


Sinne meni kuusi munaa suklaineen. Mutta muutamasta ei palaneesta kohdasta maistoin kakkua ja se maistui palaneenakin mehevälle ja hyvälle, jotta päätin yrittää toistamiseen.


Taikinassa maistui kahvi, mutta juurikaan en sitä valmiissa kakussa maistanut. Oikaisin vähän suklaan pilkkomisessa ja käytin Pirkan valmiita suklaahippuja.


Itse asiassa kakkutaikinasta tuli kaksi kakkua. Toinen isoon vuokaan ja toinen pieneen. Koristelin ainoastaan sulalla suklaalla, johon laitoin aavistuksen margariinia. Sain koristeluapua ystävältäni ja niin pienet munat löysivät paikkansa. Pieni kakku lähti lahjaksi vanhemmilleni.


Kakku oli todella hyvä ja mehevä ilman punssiakin, jos sitä ei halua käyttää. Minun kakkuni ei ole niin kaunis kuin lehden vastaava, mutta herkullinen siitä lopulta tuli.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi.