sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Runebergin kakku

Runebergin päivää vietetään 5.2. Kaupat ovat tarjonneet torttuja jo viikkoja. En ole koskaan kokeillut leipoa Runebergin torttuja itse. Nyt en voinut vastustaa kiusausta löydettyäni Perinneruokaa prkl! blogista Runebergin kakun ohjeen.


Ajattelin tarkistamatta, että piparirasiassamme olisi sen verran pipareita vielä jäljellä, että saisin kakkuun tarvittavat, mutta kuinkas kävikään....


Onneksi löysin vielä kaupan pipareita muutaman toisesta kaapista, mutta kovin oli laiha saalis.


No sitten korppujauhoja ja yksi hapankorppu joukkoon. Kävin ostamassa Alkosta punssia tätä varten. Tuli aika kallis kakku reilun 15 euron pullon vuoksi, meillä kun sitä ei kukaan juo. No pitää leipoa monta kakkua :)


 Kumosin kakun liian aikaisin, sillä en ottanut huomioon, että välissä ollut hillo oli vielä kuumaa, vaikka muu kakku olikin jäähtynyt.


No ei hätää. Koristellaan kakku. Koristelu on pois mukavuusalueeltani, mutta peitti halkeamat kuitenkin.


Mitä muutoksia tein alkuperäiseen ohjeeseen? Voin sijaan käytin juoksevaa margariinia, kuten aina. Mantelijauhetta käytin koko pussillisen. Karvasmantelin jätin pois. Kuorrutteessa en käyttänyt vadelmamehua. Muutoin alla olevan ohjeen mukaan.

Runebergin kakku


200 g voita
2 dl sokeria
0,5 dl appelsiinin mehua
2 kpl kananmunaa
appelsiinin kuorta raastettuna
2,5 dl jauheseosta (sekoitus piparkakkua, hapankorppua ja korppujauhoa)
1,75 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa

Kakun sisään
1 dl vadelmamarmeladia (paistonkestävää)

Kostutus
1 dl punssia (arrakin makuista)
1 dl vettä

Kuorrutus
tomusokeria
vadelman mehua

Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, kokoajan vatkaten. Lisää appelsiinin mehu ja raasta mukaan appelsiinin kuorta, sekä halutessasi pari tippaa karvasmantelia.
Sekoita jauheseos piparkakuista, hapankorpuista ja korppujauhoista. Lisää mantelijauhe, leivinjauhe, kardemumma ja vehnäjauhot.

Pursota puolet taikinasta voideltuun kuivakakkuvuokaan. Kaiva keskelle "oja", joka täytetään paistonkestävällä vadelmamarmeladilla. Pursota loput taikinasta päälle. 

Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verra. Anna jäähtyä.

Kostuta kakku punssi-vesiseoksella.

Tee sokerikuorrute tomusokerista ja vedestä tai vadelmien mehusta.


Loppuun en malta olla esittelemättä piparirasiani kantta. Tämä on äidiltä peritty vanha rasia. Oli heittämässä sitä muutossa roskiin, kun pelastin sen :) Hyvää tulevaa Runebergin päivää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.