lauantai 27. helmikuuta 2016

Banaanikakku

Etsin monta vuotta hyvää banaanikakun reseptiä kunnes löysin mieluisan. Se löytyi Me-lehdestä, epäilen vuoden olleen 2011. Enää reseptiä ei löytynyt Me-lehden sivuiltakaan, mikä on sääli, sillä niin hyvää se on. Minulla on tallella vain lehdestä leikattu resepti.


Valehtelematta olen leiponut tämän kakun toistakymmentä kertaa. Epäilen, että useamminkin. Jos vain banaanit uhkaavat jäädä pöydälle ja muuttuvat liian tummiksi kelvatakseen perheelle, leivon ne kakuksi tai pakastan soseena kakkua varten toiseksi kerraksi. Mitä tummemmat banaanit, sen parempi kakku.


Säilyvä banaanikakku

150 g margariinia
3 dl sokeria
2 munaa
4-5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
3-4 kypsää, soseutettua banaania

Voitele kakkuvuoka. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa munat joukkoon. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita lopuksi taikinaan soseutetut banaanit. Paista noin 35 min 200 asteessa.

Tykkään soseuttaa banaanit aina kunnolla, mutta haarukallakin onnistuu.


Margariini ja sokeri vaahdoksi. Minä käytän aina juoksevaa margariinia.



Ja siinä ne pikkuiset ovat uuniin menossa.


Ja voila. Valmista tuli. Aina yhtä herkullista. Kahdesta pikkukakusta riittää jaettavaa ystävillekin.


torstai 18. helmikuuta 2016

Omena-kaneli-maustekakku

Harvoin viikolla iskee leipomis inspiraatio, mutta tänään iski. Etsin jotain super simppeliä ohjetta ja kaapistani tarttui Valion Leivotaan lämpimäisiä kirja. Sieltä löytyi aivan täydellinen "kaikki aineet sekaisin ja uuniin" kakku. Ja mikä parasta, sain käyttää joulutortuista jääneen omena-kanelimarmeladin jämiä kakkuun. Resepti löytyy myös Valion sivuilta.


5  dl vehnäjauhoja
2 1/2  dl sokeria
1  rkl kanelia
2  tl leivinjauhetta
1 1/2  dl juoksevaa margariinia
1  dl omenasosetta
2  dl rasvatonta piimää

Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään. Kaada taikina hyvin voideltuun (ja korppujauhotettuun) 1,8 litran kakkuvuokaan. Paista Omena-kanelimaustekakku uunin alaosassa 175 asteessa n. 55 min. (Peitä kakku leivinpaperilla paiston puolivälissä). Anna jäähtyä hetkisen. Kumoa.
Voit halutessasi korvata omenasoseen luumumarmeladilla tai kirsikkahillolla.


Laitoin siis omenasoseen sijasta omena-kanelimarmeladia ja vähensin kanelin määrää 2 tl, sillä marmeladissa oli sitä jo valmiiksi. Olisi voinut laittaa tuon 1 rkl, sillä ei kakku liian kanelinen ollut. Olin myös niin laiska emäntä, etten korppujauhottanut vuokaa, enkä peittänyt puolivälissä paistamista. Kakusta tuli todella hyvää. Nyt voin kokeilla kakkua kaikissa jämämarmeladien mauissa.


sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Korvapuustikakku

Rakkaalla puolisollani oli syntymäpäivä. Koska meidän perheessä kukaan ei innostu täytekakuista, päätin kokeilla tätä Monkey Bread kakkua, jonka alkuperäisen ohjeen löydät täältä. Suomalaisittain minusta tämä on korvapuustikakku.


Korvapuustikakku

Tarvitset:
2 1/2 desilitran pullataikinan, 3 dl fariinisokeria, 3 tl kanelia ja 75 g voita. 

Pinnalle:
2 1/2 dl tomusokeria, noin 3 rkl vettä 

Valmistusohje
1. Pyörittele taikinapalasta palloja, noin 2-3 cm halkaisijaltaan.
2. Sekoita fariinisokeri ja kaneli kulhossa. Sulata voi.
3. Pyörittele pullapallot ensin voisulassa ja kääntele niitä sen jälkeen muutama kerrallaan kaneli-sokeri seoksessa.
4. Lado pallot voideltuun kuivakakkuvuokaan. Peitä vuoka liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
5. Paista korvapuustikakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakkua vuoassa 5 minuuttia ja kumoa se sen jälkeen leivinpaperin päälle. Jäähdytä vielä 10 minuuttia.
6. Sekoita tomusokeri ja vesi. Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Anna kuorrutteen valua kakun sisä- ja ulkoreunoille. Anna kovettua vähintään tunti.

Itse tein puolen litran pullataikinan ja kaksi kakkua. 75 g voita riitti minulla molempiin kakkuihin. Fariinisokeria meni noin 4 dl / 4 tl kanelia. Tätä kuvaamista leipomisen aikana pitää vielä harjoitella. Niinpä saatte nyt ihailla jo tyhjenneitä fariinisokeri/kaneli ja voi astioita.


Pullapalloja on mukava pyöritellä ja kastaa voihin ja sokeriin. Tähän hommaan voisivat lapsetkin osallistua. Pallot siis kastellaan ensin voissa ja sitten sokeriseoksessa. Sitten ladotaan vuokaan, kas näin.


Kunnes taikina on käytetty.


Annetaan kohota.


Ja paistetaan.


Kumotaan jäähtyneenä.


Minusta kakku on sen verran makeaa jo tässä vaiheessa, ettei tarvitse kuorrutusta. Synttärisankari sitä kuitenkin toivoi, niin toiseen kakkuun sen tein. Ohjeen mukaan kuorrutteesta tulee todella löysää, joten ensi kerralla tekisin siitä paksumpaa. Mutta ilmankin on hyvää.


Kakku on todella hyvää ja mevevää. Kuvien myötä Hyvää Ystävänpäivää <3

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Jarmon piimäkakku

Kerran kahvittelun lomassa ystäväni kertoi perheen isännän leipovan heille aina todella hyvää piimäkakkua. Minä tietysti kiinnostuin ja pyysin reseptiä. Tänään kun piimä oli sopivasti hapanta, oli aika kokeilla kakkua. Parasta näissä resepteissä on nähdä niistä, että niitä todella on leivottu :)


Arvelen, että resepti on kirjasta Kotilieden suuri leivontakirja. Mutta yllätyksekseni hakusanalla Jarmon piimäkakku löytyi todella monta postausta, vaikka itselleni oli ihan uusi tuttavuus. Tosin maku oli jokseenkin tuttu, joten lienen joskus maistanut.

Ystäväperheessä isäntä tykkää kakusta rusinoilla, emäntä ilman, joten päätin kokeilla molempia. Rusinakakku vaati 5 minuttia pidemmän paistoajan.


Jarmon piimäkakku

4 dl hapanta piimää, jogurttia tai kermaviiliä
1-2 dl sokeria
2 dl taloussiirappia
3 tl kanelia
½ tl-1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
2 tl piparkakkumustetta
1 ½ tl soodaa
6-7 dl vehnäjauhoja
175 g pehmeää margariinia tai 1,5 dl kasviöljyä
2 dl rusinoita

Sekoita piimä, siirappi ja sokeri.
Sekoita mausteet, sooda ja rusinat jauhoihin.
Yhdistä jauhot, nesteet ja rasva.
Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia ja sen jälkeen 150 asteessa 15-30 minuuttia.
 


Minusta molemmat versiot olivat hyviä :)

Googlailu Jarmon kakkujen parissa toi seuraavia vinkkejä:
- Rusinat voisi vaihtaa pilkottuihin kuivattuihin aprikooseihin. 

- Mausteet voisi vaihtaa 1/2 dl kaakaojauhetta ja 1 tl vaniljasokeria, jolloin kakusta saa suklaaversion.
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja voi vaihtaa 70 grammaan (noin 2 dl) hasselpähkinäjauhetta. Pähkinäversiosta voi tarvittaessa jättää rasvan pois ja siltikin oli tullut mehevää.

Nyt on variaatioita mistä valita.